Soorten brandstof
Het beste sfeeertje met een passende brandstof
Gas, hout, pellet, bio-ethanol en elektrisch. 5 soorten brandstof, maar welke past nou het beste bij jou?
Wij leggen hieronder per brandstof uit wat het nou precies is en wat je ervan kan verwachten. Zo weet je zeker dat je de juiste haard of kachel kan vinden die het beste bij jou past!
Pelletkachel
De keuze voor een pellet kachel is vaak uit duurzaamheid, maar zeker ook uit gebruiksgemak. Een pellet kachel is te programmeren zodat u op de door u gewenste momenten een heerlijke aangename temperatuur heeft. Er zijn zelfs pellet kachels die je met een wifi-module kunt uitrusten zodat u alles op uw telefoon op afstand kunt regelen. Een pellet kachel heeft een hoog rendement waardoor je veel warmte krijgt met relatief weinig brandstof. Pellet kachels zijn er in vele soorten en maten, zowel voor de grote als de wat kleinere ruimtes.
Bio-ethanol
Bio-ethanol wordt vaak gekozen als alternatief op een houtkachel of een gashaard omdat het echt vuur is, maar je geen afvoer nodig hebt. Deze haarden zijn verkrijgbaar in zowel vrijstaande als inbouw modellen. De bio-ethanol haarden leveren een mooi vlambeeld, en een (geringe) warmte. De inbouwmodellen kunnen prachtig in een maatwerk meubel verwerkt worden.
Houthaard
Het mooiste vuur en de lekkerste warmte komt natuurlijk van een houthaard. De houthaard is er ook in zowel een inbouw als een vrijstaande uitvoering zodat er voor iedere situatie een passende haard is. Bij de keuze voor de juiste haard voor uw situatie ie het belangrijk om het aantal m3 van de ruimte op te meten. Op deze manier kunt u de juiste keuze voor een haard maken, en niet een te zware of te lichte keuze wat erg belangrijk is. Ook in een bestaande situatie is het mogelijk om een moderne haard te plaatsen door middel van een inzethaard te gebruiken. Op deze manier stook je, zonder een al te grote ingreep, een stuk schoner en wordt het rendement van uw haard in de meeste gevallen vergroot van 10% tot soms wel 75%. Dit houdt in dat u aanzienlijk minder hout nodig hebt om de ruimte te verwarmen. Er is voor de hout haard wel een afvoer nodig, en deze moet wel boven het hoogste punt van het huis uitkomen waardoor er wel een wat grotere ingreep nodig is om dit te realiseren.
Gashaard
Door zijn vermogen en hoge rendement is de gashaard een veel gekozen haard. Een gashaard is enorm gebruiksvriendelijk doordat alles met een afstandsbediening of in een app te regelen is. Gashaarden zijn er ook in zowel inbouw als vrijstaande modellen, waarbij de inbouwhaarden vaak in een bijpassend maatwerk meubel worden geplaatst. Heeft u geen gas meer, of wilt u er in de toekomst van af, dan bestaat er ook de mogelijkheid om de haard op propaangas te laten branden. Er wordt dan een gasfles buiten, of in een geventileerde garage geplaatst waar we de haard dan op aansluiten. Een voordeel van een gashaard is ook dat, als de mogelijkheid er is, de afvoer van de haard direct door de gevel of het platte dak van een aanbouw mag.
Elektrische haarden
De elektrische haarden zijn er in enorm veel soorten en maten. De vlambeelden zijn prachtig, en enorm divers. De haarden worden meestal gebruikt in situaties waarbij geen rookgasafvoer mogelijk is. Het grote voordeel van de elektrische haarden is dat de manieren van inbouwen eigenlijk grenzeloos is, en je geen werk hebt aan de haard op het moment dat hij is ingebouwd. De haard hoeft niet hittebestendig ingebouwd te worden waardoor het zelf inbouwen voor de handige “doe het zelver” prima te doen is, maar in een mooi maatwerkmeubel wordt het helemaal een mooi geheel. De elektrische haard wordt ook vaak gebruikt in een cinewall waarbij de tv boven de haard geplaatst wordt.